This bird hut accommodates two people, one dog and twelve varieties of birds  

Share on Pinterest

This amazing bird hut was designed by Studio North and is a treetop perch that sits on wooden stilts along a forested hillside. Immersed in the tree canopy, the 100 square feet hut accommodates two people, twelve varieties of birds, and whatever inquisitive critters come by to visit. In addition to being an inviting place for people to nest, the whimsical façade has twelve birdhouses, each designed for various local birds that live in the mountains of the Columbia Valley, British Columbia.

bird-hut-studio-north-8The materials, form, and orientation of the bird hut were designed to offer nesting opportunities for as wide a variety of local birds as possible. The pileated woodpecker for instance, is a larger bird that seeks out a nesting space 15 to 25 feet above ground, with a 4” entry hole and an 8”x8”x24” cavity. The warbler, on the other hand, is a smaller bird that typically nests 9 feet above ground with a 1 1/8” hole and a 4”x4”x6” cavity. Considering both the largest and smallest varieties of local birds, the hut sits 9 feet off the ground, with its peak at 20 feet above the ground and birdhouses scattered in between. Mimicking the process of a bird building a nest, the materials of the bird hut were scavenged from the immediate surroundings.

bird-hut-studio-north-10 The hut is nestled in a cross braced structure built of sturdy lodge pole pines foraged from a nearby forest recently ravaged by fire. The platform and cladding for the hut is made of planks reclaimed from an old cabin deck. The front facade is clad with western red cedar shingles cut with a custom rounded profile, the radius which was determined by the size of the birdhouse opening and the width of each shingle.

bird-hut-studio-north-11To give a sense of being in the canopy of the trees, the roof of the bird hut disappears with clear 8mm polycarbonate panels. As a result, the space is passively heated by the sun, acting as a kind of greenhouse that is passively ventilated by two circle windows that punctuate the facade and the entry.

bird-hut-studio-north-6 bird-hut-studio-north13A bridge connects the bird hut to the hillside and a stone path leads down to a natural spring and campfire.